donderdag 8 september 2016

interview over met ziel en Al

Onlangs interviewde Kees van Rixoort mij over met ziel en Al 



Dichtregels vol verwondering

Nieuwe bundel van Niels Snoek: ‘met ziel en Al’


DIRKSLAND – Zijn wij gevangenen van onze ideeën, ons wereldbeeld, onze beperkte blik op de realiteit? Op de cover van ‘met ziel en Al’, de nieuwe dichtbundel van Niels Snoek, staat een roestig hekwerk met scherpe schaduwen en uitzicht op een stukje blauwe hemel. In de schaduwen kun je ook een rijtje potloden zien. Potloden waarmee de Dirkslandse dichter zijn dichtregels schrijft.

De bundel is net verschenen. De werktitel ‘Dit is de titel’ is ingeruild voor het intrigerende ‘met ziel en Al’. Geen hoofdletter aan het begin van de titel, wél een hoofdletter als begin van het laatste woord. Snoek: “Dat verwijst naar het allerhoogste. Hoe noemen we dat? Het kan niet benoemd worden, of het heeft alle namen. Dat geeft spraakverwarring. We hebben het over Allah of Brahma of God. In mijn visie gaat het om het Al, het allerhoogste.”
Van Niels Snoek zijn al verschillende boeken en bundels verschenen. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Er zit ook een glossy tussen, ‘De vogelaar en de niet-vogelaar’, en een poëtisch fotoboek met de titel ‘Schitterende rimpels’. Soms werkt de dichter samen met een beeldend kunstenaar of een andere dichter, soms schrijft hij alleen, zoals in ’10 jaar later’ over de oorlog in Irak en ‘in licht en schaduw’, een thema dat hij vaak aanroert.
Niels Snoek dicht al meer dan vijfendertig jaar. In 1980 begon hij met het schrijven van gedichten. “Er waren jaren dat ik maar vijf gedichten schreef, of één, maar na de oprichting van de eilandelijke dichtersclub (de Reizende Dichters), ben ik veel meer gaan dichten. Nu zijn het er wel honderd per jaar.”
Voor ‘met ziel en Al’ zijn honderd gedichten geselecteerd uit de afgelopen vier jaar. Ze vallen onder een van de vijf hoofdstukken in de bundel. “De middelste drie hoofdstukken gaan over de fysieke wereld, de spirituele wereld en de oorzakelijke wereld. Het hoofdstuk daarvoor gaat over boeken en gedichten naar aanleiding daarvan en in het laatste hoofdstuk staan gedichten over het proces van gedichten schrijven, de dichter en de lezer.”
Wat kan de lezer verwachten? Wat is het overkoepelende thema van ‘met ziel en Al’? “Waar het allemaal over gaat is verwondering. Verwondering is een kernwoord. Enthousiast zijn over het ervaren van het goddelijke. Altijd het allerhoogste zien. Alles is een verschijningsvorm van de allerhoogste. Onze zintuigen zijn gericht op de naam, de vorm, het fysieke, en meestal zien we niet waar dat vandaan komt. Dat er een gedachte aan vooraf gaat, een idee, en daaraan vooraf weer een blauwdruk, een zaadschuur, een grote voorraadschuur met kennis.”
Snoek kan er nog veel meer over vertellen, maar het is het beste om het zelf op te diepen uit zijn gedichten, om de spirituele zoektocht zelf mee te maken, om de verborgen kennis, die diep vanbinnen zit, opnieuw te ontdekken. “Taal kan je laten afglijden naar de duisternis, maar het kan je ook in het licht brengen.”
In een vrij compact gedicht kan Niels Snoek zich goed uitdrukken, vindt hij, ook omdat hij zich niet aan grammaticale regels gebonden acht. Hij maakt het de lezer niet overdreven lastig. Zijn gedichten zijn niet ingewikkeld, soms wel filosofisch, maar altijd toegankelijk en beeldend. Dat geldt ook voor ‘met ziel en Al’. De bundel (ISBN  978-94-92475-60-2) kost 19,95 euro en is te bestellen bij de boekhandel of via internet.

door Kees van Rixoort, voor ‘EilandenNieuws’